Verzekeringen - tarieven
Wanneer u door uw huisarts verwezen naar ons bent, worden de gesprekken door de verzekering vergoed vanuit de basisverzekering. (behalve dus het eigen risico) Voor de behandeling hebben we een verwijsbrief nodig van uw huisarts, ivm de vergoeding van de verzekering.
De praktijk heeft met alle zorgverzekeringen een contract voor de BGGZ en de SGGZ.
Alle gesprekken/activiteiten worden gedeclareerd bij uw zorgverzekering. Van belang is dat u altijd rekening houdt dat u uw eigen risico moet betalen aan de zorgverzekering, welke wettelijk is vastgesteld.
De praktijk hanteert de tarieven opgesteld door de zorgverzekering. De zorgverlener bepaalt dus op geen enkele wijze het tarief over wat de behandeling kost. Dit ligt volledig in handen van de zorgverzekeraar. Per zorgverzekering kan dit verschillen.
Wanneer u uw afspraak 48 uur vooraf afmeldt dan worden de kosten niet aan u gedeclareerd.
Samenwerken met andere zorgverleners.
We werken samen met meerdere zorgverleners, hierbij kunt u denken aan collega’s psychologen/psychiaters. Psycholoog Lucienne Toonen en Psychiater Gert Jan van Gelderen zijn beiden lid van een groot netwerk met andere psychologen en psychiaters (PsyZorg en samenwerking vrijgevestigde psychiaters) Uiteraard is er ook altijd een samenwerking met uw POH bij uw huisarts en uw eigen huisarts.
Uiteraard gaat dan altijd met uw toestemming. Samenwerken met ander zorgverleners is in uw belang. Dit kan zijn om elkaar goed op de hoogte te brengen over uw klachten en behandeling, zodat de behandeling precies past bij uw klachten, het kan ook zijn dat een andere zorgverlener een betere behandeling heeft voor uw klachten. Zie meer info bij kwaliteitsstatuut instellingen.
Aanmelden
Hoe kunt u zich aanmelden? U kunt zich aanmelden via de mail, via het contactformulier maar ook telefonisch.
Ook al heeft u een verwijzing van de huisart gekregen en deze verwijsbrief is via zorgdomein naar ons verstuurd, dan nog is het van belang dat u eerst persoonlijk contact met ons zoekt zodat we een afspraak met u kunnen afstemmen. De verwijsbrief via zorgdomein wordt er pas bijgenomen wanneer de afspraak gemaakt is. Spreek ook altijd de voicemail in, zodat wij weer contact met u kunnen opnemen.
De behandeling
Bij aanvang wordt er altijd een intake afgenomen door de GZ Psycholoog samen met Psychiater, vervolgens wordt er in onderling overleg een behandelplan opgesteld. Er wordt dan samen met u gekeken bij wie u in behandeling komt. Dit kan alleen bij de GZ psycholoog zijn, of alleen bij de psychiater of bij beiden. Het hangt af van, wat voor u het beste is. Er vindt geen vrijblijvend kennismakingsgesprek plaats. Het eerste gesprek is altijd het eerste deel van de intake en wordt gedeclareerd bij uw zorgverzekering.
Tijdens een intake worden er veel vragen gesteld, niet alleen gericht op uw hulpvraag. We willen in een korte tijd goed weten hoe u in het leven staat, hoe u met problemen en belangrijke veranderingen bent omgegaan en omgaat. De vragen kunnen voor u als misschien niet relevant aanvoelen, maar de vragen zijn gericht op u en gaan over u, waardoor de behandeling beter en specifieker uitgevoerd kan worden. We zien op deze wijze bijvoorbeeld wat uw coping, afweer, weerstand en zelfredzaamheid is. De behandeling moet bij uw problemen passen maar ook bij u als persoon.
Tijdens de gesprekken vindt er evaluatie plaats, over hoe u de behandeling ervaart, wat de behandeling u brengt, wat u eventueel mist, of er meer of andere hulpvragen zijn etc. Deze evaluatie zal elk gesprek plaatsvinden. Zowel vooraf, tijdens als aan het einde van de therapie zal met u besproken worden of u zich prettig en op uw gemak voelt en wat we eventueel aan kunnen verbeteren, zodat we komen tot een aanpassende oplossing. Het is van belang dat er een goed contact is tussen u en de behandelaar.
Een gesprek duurt plusminus 45-60 minuten. Het hangt van uw klachten en behoeften af.
Medicatie
Tijdens de intake of gedurende de behandeling bespreken we het gebruik van medicatie , passend bij de problematiek van de client. Wanneer de psychiater dit als goede passende zorg ziet wordt dit aangedragen. Vaak kunnen klachten hiermee goed behandeld worden. Uiteraard bepaalt de client zelf of hij/zij dit wil, maar in sommige situaties zijn klachten zo hardnekkig dat we vinden dat de client te zwaar belast is met dergelijke klachten en de therapie veel te lang zal duren, wat niet ten goede komt van de client. Problemen kunnen dan verergeren. Soms kunnen clienten overvallen worden of schrikken door het voorstel van medicatie. Soms denkt een client dat een arts verdient aan medicatie. Echter is het zo dat een arts helemaal niets verdient aan medicatie. De medicatie is alleen maar in belang van de client. In deze praktijk hebben we het voordeel dat we met een psychiater werken en medicatie dus aangeboden kan worden.
Wie is uw aanspreekpunt?
De behandelaar is uw aanspreekpunt. Dit kan zowel de psycholoog als de psychiater zijn.
Hoe wordt er omgegaan met uw patiëntgegevens?
Uw gegevens worden enkel gedeeld met andere verwijzers op basis van uw toestemming. U dient dan een toestemmingsverklaring te ondertekenen. Het beroepsgeheim kan worden doorbroken, in geval van bijvoorbeeld kindermishandeling en huiselijk geweld.